Sunday, April 3, 2011

Самолети и колети


Преди няколко дни получихме по пощата колет от България. Поетесата Стоянка Грудова подари на всяко дете по един екземпляр от книгите си за деца "Звездичка с рошава косичка" и "Молитвениче". Децата се радваха на красивите илюстрации на Маглена Константинова и Невена Ангелова, а който може да чете на български, вече си избра стихотворение за заучаване. Благодаря на г-жа Грудова за това навременно дарение. Радвам се, че ще работим със съвременна българска поезия за деца написана много занимателно и достъпно дори за деца, които изучават български език като чужд.



Народната певица Кръстина Кръстева във вихъра на репетицията. Стаята се оглася от "Седнало е Джоре дос".





Учехме българска граматика и буквата С, четохме урока за буква С в учебника, но най-важното се случи когато се занимахме с думата самолет, нейните звуци, букви, срички, писахме я и сравнявахме малък и голям самолет, описахме самолет (крила, нос, опашка и тяло, точно както при човека), и не ни остана нищо друго освен да направим един български самолет, да му изпишем по едно българско знаме на опашката и точката на излитане и кацане: България-Америка. Разбира се, самолетите носят колети, затова децата сричаха името на "Български пощи" на колета с книжките, пратен ни от Стоянка Грудова.








Ето така изглежда нашата примерна самолетна флотилия.














Оттук нататък е време за игра в парка до библиотеката, където провеждаме занятията. Докато учехме, българките в Сан Антонио репетираха Дайчово хоро и ръченица за предстоящия фестивал на българската култура на 1 май. Училищните ни занятия са и повод за родители и баби и дядовци да се съберат на седянка на злачно и прохладно, да си поприказват на български и да свършат малко организационна обществено-полезна работа -)). Бих искала да кажа добре дошли на всички нови деца и техните родители и се радвам, че имаме такава задружна, инициативна българска група в Сан Антонио.









No comments:

Post a Comment